Pressmeddelande från Nybro Brinner 2004-05-12

Nybro Brinner och den folkliga kulturen.


Bakgrunden
Nybro Brinner är en festival som arrangeras för fjärde året av den ideella föreningen Nybro Flames. Förra året besöktes festivalen av rekordmånga människor, runt 45 000 personer kunde arrangörerna i Nybro Flames räkna in. Detta gör Nybro Brinner till Smålands i särklass största folkfest som inför årets upplaga kryddats med än fler evenemang av skiftande slag.

På torget snurrar och viner häftiga åkattraktioner precis som på Liseberg. Runt omkring trängs knallarna från hela Sverige. På det internationella mattorget porlar en fontän, i den för evenemanget uppbyggda miniparken, runt omkring doftar det av stekt strömming, ungerska langos, grekiska grillspett och spanska chorros och en hel del annat smått och gott.

Ja, det är verkligen fest i Nybro dessa dagar - och många smålänningar i alla åldrar har under en lång tid sett fram emot ännu en folkfest. Alla besökare bjuds på uppvisningar med motorsport, tornerspel, hästar, gycklare, cowboys, drillflickor, barnteater och gladiatorer för att nämna något. Tivolit har även det utökats och är större och mer spännande än någonsin! Eller vad sägs om en berg- och dalbana mitt i stan?
I luften svävar toner från ett steelband, musikkårer, rockband och kanoner. Karnevalståg med samba och dans från tidigare är ersatt med gatushower sambagrupper och latinamerikanska toner - och blandade nationaliteter för den rätta karnevalsstämningen. Och de som tror att evenemanget glömt bort de minsta tror fel. Söndagen 6:e juni är alla barn välkoma till Barnens Dag där de, tillsammans med Bamses Brandskola lär sig släcka en eld, dansa och sjunga med Glädjepatrullen och självklart finns det även karuseller för de små!


Är kultur konst eller idrott eller?
Som vanligt vill Nybro Flames visa upp stadens rika föreningsliv och dessutom betona den kulturella mångfalden som bidrar till att göra vårt samhälle levande och trevligt. Under torsdagseftermiddagen har alla elever i Nybros grundskolor fått en studiedag för att besöka de föreningar som finns på plats. Detta är ett sätt att intressera barn och ungdom för idrott och föreningsliv som även Smålandsidrotten och Handslaget tror på och därför stöttar projektet. Här kan man möta allt från brukshundsklubben till motorsportens yttersta elit och däremellan finns givetvis fotboll och hockey också med.

Den 3 juni inleds Nybro Brinner med en invigningsceremoni i eldens tecken. En happening med mystik, ljud och eld som skapar en gåtfull stämning kring den lilla gölen i centrum där också konstnärer, hantverkare och en och annan musikalisk gestalt tagit plats.


En blandning av generationer, nationaliteter och olika intressen.
Nybro Brinner vill vara en stark kraft för integration och förbrödring. Och, just den paletten av människor med olika bakgrund och intressen har enligt arrangörerna gjort Nybro Brinner så uppskattat och spännande hos alla. Nya grepp sätter kulturen i centrum och lyfter fram Nybro som en spännande stad med självaktning. Det ska hjälpa alla nybrobor att se oss själva, våra möjligheter och vår stad med nya ögon. Och det är ju precis just detta som hela Nybro Brinner egentligen handlar om.

Nybro Brinner gör gott för nybrobornas självkänsla, och det är det bästa skyddet mot främlingsfientlighet och skapar grund för egen personlig utveckling.